26.04.2016

Szakma a fuvarok nyomában

A fuvarpiac gyengén kezdte a 2016-os évet

(2)

Az első negyedévben az európai fuvarágazat egy gyenge kezdésen van túl. Ezt mutatják a TimoCom fuvarpiaci barométer alkalmazásának legfrissebb adatai. Az első három hónapban a fuvarok aránya a szabad kapacitások arányához képest 30:70 volt. Úgy látszik azonban, hogy a hőmérséklet emelkedésének következtében a fuvarpiac is lassan felolvad.

 

A 2016-os év a fuvarok erős visszaesésével indult Európában. Január végén a fuvarok aránya 36%-ot mutatott a  TimoCom fuvarpiaci barométerén - így 6 százalékponttal maradt el az előző év ezen időszakának értékétől.

Ez még keményebben érintette a fuvarozói szakmát. Februárban egyértelmű fuvar- és raktér-aránytalanság volt a fuvarpiacon: az ajánlott fuvarok 21%-ot, ezzel szemben a szabad rakterek 79%-ot mutattak. Így lett a február az utóbbi 5 év leggyengébb hónapja. „Kihívásként kezeljük az európai fuvar- és logisztikai ágazatot több hónapja érintő hatásokat“, nyilatkozta Marcel Frings, a TimoCom vezető képviselője. „A terrorveszély és mindenek előtt a bevándorlási válság azt eredményezte, hogy a schengeni övezetben a határokat ismét lezárják. Innentől kezdve az áruk szabad áramlása ismét csak a tű fokán keresztül lesz lehetséges.

A következő előrejelzést az első negyedévre a Bundesvereinigung Logistik (BVL) tette közzé az aktuális Logistik-Indikator-ban:  „Pénzügyi válság, görög helyzet, Grexit, Brexit és a menekültválság - a történelem fonalát az új események nem szakítják meg. A schengeni övezetben a szigorított határellenőrzéseket figyelembe véve elővigyázatosságra intik a logisztikai szolgáltatókat: Új – költséges– kihívásokra és változtatásokra számíthatnak. Ehhez társul még a nemzetközi gazdasági növekedés bizonytalansága és a digitális fejlődés intenzitása is.“

 

Érzékelhető fellendülés

Márciusban ahogy már korábban is, több szállítandó áru volt. A tavaszi ébredés első napsugarai felélénkítették a fuvarozást. A fuvar aránya 12 százalékponttal 33%-ra növekedett(2015: 40%) és ezzel megadta a következő hónapok lendületét. „Még akkor is ha az ifo (Gazdaságkutató Intézet) az év elején borúlátó volt. Mostantól ismét érezhetik a gazdasági fellendülés hatását. Ez közvetlenül hatással van az európai fuvarpiacra. Arra számítunk, hogy a következő hetekben ismét több fuvarajánlatot fognak közzétenni a TimoCom fuvarozási platformján“, mondta Frings.

Már március végétől egy folyamatosan kiegyenlítődő fuvar- és raktérarány tapasztalható. Mindenek előtt a legfontosabb kérdés mindenképpen az, hogy ez a lendület meg marad-e a 2. negyedévre is.

 

További információkat a TimoCom-ról itt talál: www.timocom.hu.

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel