02.05.2018

TimoCom fuvarpiaci barométer: a raktér utáni kereslet Európában először haladta meg a rendelkezésre álló erőforrásokat.

(1)

Az elérhető fuvarok utáni kereslet egyre jobban nő Európa útjain. Így haladta meg 2018 első negyedévében a fuvarajánlatok száma az Európai Unió fuvarpiacán az 54:46-os arányt. Ez az eredmény az éppen aktuális piaci elemzést mutatja a TimoCom fuvarpiaci barométerének a segítségével, ami a szakmai fejlődés indikátora Európa közúti fuvarközösségének.

Az első negyedévben a fuvarok aránya a szabad raktérkapacitásokhoz viszonyítva 43:57 volt. Ezzel szemben az arány 2016 első hónapjaiban 30:70 százalékponton állt, egyértelműen több szabad raktérajánlattal.

 

A piac gazdasági előjelei megváltoztak

"A fuvarpiac gazdasági előjelei az utóbbi három évben gyökeresen megváltoztak", nyilatkozta a TimoCom szóvivője, Gunnar Gburek. "Amíg a fuvarozói vállalkozások az árrést eddig csökkentették, most egy magas túlkínálati helyzet alakult ki az elszállítandó fuvarok javára a szabad raktérkapacitásokkal szemben, így azt a megbízást választják, amelyből a legjobban profitálhatnak."

 

Ez a változás összhangban áll az erősen növekvő Európai gazdasággal Az Eurostat 2017-es adatai is az EU 2,5 %-os gazdasági növekedéséről, egy 10 éve nem látott rekordról számolnak be. Németország gazdasági mutatói is tartós szárnyalásba kezdtek: a Német Statisztikai Szövetségi Hivatal információi szerint a német exportok az előző évhez képest 8,6 %-al, az import pedig 6,7 százalékkal nőtt.

 

A magas fuvarkeresletnek még korántsem itt a vége

"A magas fuvarkeresletnek még korántsem itt a vége", látva a piaci fejlődést - mondja Gburek. "A strukturális kérdések megoldására való törekvések mellett minden fuvarozásban, szállítmányozásban résztvevő felelőssége, hogy kerüljék a környezetkárosító üresjáratokat és a meglévő erőforrásaikat még hatékonyabban használják ki. Az együttműködésre való kezdeményezés az EU-n belül, a NexTrust projekt jó példa erre." A kezdeményezés célja, hogy a fuvarokat vállalatok közötti együttműködéssel ésszerűen és környezetkímélőbben szervezzék le.

 

 

További információk a TimoComról: www.timocom.hu.

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel