08.01.2015

Ugrásszerű növekedés az európai fuvarpiacon

A TimoCom fuvarpiaci barométerének 4. negyedéves alakulása

(2)

Nyugaton a helyzet változatlan - mint minden évben: így lehet jellemezni a TimoCom fuvarpiaci barométerének alakulását. Közvetlenül a 2013-as évvel összehasonlítva: a teljes európai fuvarpiacot figyelembe véve a 4. negyedévben a fuvarok aránya 45:55 volt a rakterekhez képest.

Alapvetően az eddigi előrejelzések megfeleltek a 2014 harmadik negyedévének jóslataival. Az erős szeptemberi kezdés (54:46 fuvar-raktér arány) után az októberi számok mérséklődtek - ahogy 2012 és 2013 hasonló időszakában is, viszont beállt egy stabil, 48:52-es arányra. "A novemberi hónap érdekesen alakult, hiszen 38:62 aránnyal zárt, ami sokkal erősebb az elvártnál" - magyarázza Marcel Frings, a TimoCom vezető képviselője. Az európai fuvarpiac egészét tekintve, a decemberi hónap eseményekben gazdag volt. "A karácsonyt megelőző hajrá látszódott a fuvarpiacon is. A 4. negyedév végére a fuvartöbblet alakult ki" - teszi hozzá Frings. A TimoCom fuvarpiaci barométera 45 %-os fuvararányt mutatott, úgy mint 2012-ben, azonban a 2013-as 52 %-ot nem érte el. Ezáltal a 2014-es év 7 %-os raktérnövekedést eredményezett. Ez összhangban van azzal a tendenciával, amit a TimoCom ügyfelei is tapasztalhattak. Az enyhe kapacitástöbblet ellenére is a terveknek megfelelően lehetett mindent munkát teljesíteni.

Az idei év utolsó negyedéve szinte ugyanúgy zajlott le, mint az elmúlt 3 évben. Októberben, novemberben és decemberben jelentős piaci fluktuációt könyvelhettünk el, ami az egész évet tekintve felismerhető volt. "Ezt a hullámzást már ismerhetjük 2012-ből. Figyeljük meg a 2014-es év piaci alakulásait és hasonlítsuk össze a 2012-es évvel: így érkeztünk meg a 2015-ös évre is. Az új év kezdetében semmi szokatlan nem lesz tapasztalható. A fuvarok aránya a piacon 30-35 %-ra esik vissza, összehasonlítva a 2014-es évkezdéssel." - állítja Frings.  

Turbulenciát biztosan fogunk érezni, azonban Fringsnek megérzései vannak a 2015-ös évre. "Kilenc százalékkal több megkeresésünk van, mint tavaly. Ez azt jelenti, hogy az európai piaci helyzet mindent összevetve pozitív irányba fejlődik" - foglalja össze Frings.
További információkat a TimoComról és a fuvarpiaci barométerről itt talál: www.timocom.hu.
  

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel