Hírek 24.01.2023
4

A járművezetők leggyakoribb hibái a munkaidő számolásban

A sofőr kinéz egy piros kamionból.

Hogyan kerülhető el a hibázás és a büntetés? Sorra vesszük!

A járművezetők munkaidő-elszámolása sokak számára bizonyul nehéz terepnek. Ebben a cikkben segítünk helyesen értelmezni a jogszabályt, hogy elkerülhető legyen a rosszul vezetett nyilvántartás és az esetleges büntetés. A Transinfo cikke alapján az alábbiakban sorra vesszük a leggyakoribb járművezetői hibákat.

Egyéb munka

A menetíró készülékkel ellátott jármű átvétele az egyik olyan kérdés, ami gyakran okoz problémákat. Ha a járművezető olyan, a munkáltató által megjelölt helyre utazik, ami nem a munkáltató működési központja, azzal a céllal, hogy egy menetíró készülékkel ellátott járművet átvegyen, majd azt vezesse, akkor kötelezettséget teljesít munkáltatója felé, vagyis dolgozik.

A 2. SZÁMÚ IRÁNYMUTATÁS, valamint az 561/2006/EK rendelet 9. cikke szerint az egyéb munka akkor áll fenn, ha:

  • A munkáltató utasítja a sofőrt.
  • A sofőr vagy lakásáról vagy pedig a székhelyről/telephelyről elindul a munkáltató cég székhelyétől, vagy telephelyétől eltérő helyre.
  • Azon a helyen olyan járművet vesz át, amely menetíróval felszerelt, és azt utána vezetnie is kell.

Ebben az esetben az otthonától vagy a telephelytől kezdődően (attól függ honnan indult átvenni a járművet) az utazás teljes idejére egyéb munkát kell elszámolnia. Ez azt jelenti, hogy digitális tachográf esetén vissza kell írnia a tevékenységet, analóg tachográf esetén a korongra kell kézi feljegyzést tennie.

Amennyiben a járművet, amivel utazik, nem ő vezeti, az utazás idejét készenlétként kell rögzítenie.

Ugyanakkor a sofőr otthonából a munkáltató rendszeres székhelyére/telephelyére történő utazás nem számít egyéb munkának. A munkaidő szempontjából fontos, hogy abba az utazással töltött egyéb munka/készenlét is beleszámít, ennek értelmében a napi munka kezdete az utazás megkezdése.

Csökkentett napi pihenők

A csökkentett napi pihenő legalább 9 óra, de kevesebb, mint 11 óra pihenő. A napi pihenőidőt egy 24 órás ciklusban meg kell tartani, függetlenül attól, hogy rendszeres (11 óra, 3+9 óra) vagy csökkentett napi pihenőidő (9 óra). Ha nem a 24 órás cikluson belül van, akkor nem elégséges.

Ha a 24 órás ciklusban a pihenőidő 9 és 11 óra között van, akkor az csökkentett napi pihenőidőnek számít. Akkor is, ha a gyakorlatban egy 11 és fél órás pihenőidőről volt szó, aminek 9 és fél órája fért be a 24 órás ciklusba. A maradék két óra már a következő 24 órás ciklusba számít bele.

A csökkentett napi pihenőidő esetén a csökkentést nem kell visszapótolni.

Két heti pihenőidő között háromszor lehet tartani „csökkentett napi pihenőidőt”. Ez nem egy naptári hetet jelent, hanem a két heti pihenő között eltelt időt,  ami akár két naptári hét is lehet, ami alatt, ha háromnál több csökkentett napi pihenő van, az büntetést vonhat maga után.

A naptári hét nem egyenlő a munkahéttel! A munkahét két rendszeres heti pihenő vagy egy rendszeres heti pihenő és egy csökkentett heti pihenő közötti idő. Vagyis két heti pihenő közötti idő.

A munkahét

A munkahét ideje nem haladhatja meg a 6x24 órát, ami 144 óra. Ennél lehet kevesebb, de több nem.

A munkahét továbbá a heti rendszeres vagy csökkentett heti pihenő utáni első, nem pihenős tevékenység időpontjában kezdődik, vagyis akkor, amikor a járművezető bemegy a telephelyre és felveszi a munkát. Bármelyik napon kezdődhet, nem csak hétfőn. A 24 órás ciklusokat a munkakezdés időpontjától kell számolni.

A munkahét során korlátlan számban lehet műszakot kezdeni és zárni.

Jelenléti ív kontra munkaidő nyilvántartás

A Fuvarozók munkaideje oldal arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyik klasszikus hiba a jelenléti ív vezetése. Ez azért problémás, mert a munkavállalóknak a munkaidejét és nem a jelenlétét kell nyilvántartani, hiszen attól, hogy a munkahelyén tartózkodik, egyéb dolgot is végezhet. 

Mint írják, a fuvarozó cégeknél ez fokozottan érvényes, mivel a munkaidő nyilvántartását elsődlegesen a tachográfok és egyéb adatok alapján kell elkészíteni. Fuvarozó vállalkozások esetében természetesen munkahelyen kívül is lehet munkát végezni – sőt, náluk leginkább ez történik, a tevékenységi körből fakadóan. A munkáltatóknak a fentiek miatt munkaidő-nyilvántartást kell végezniük.

Aki a fentiekkel tisztában van, az ismeri a leggyakoribb munkavállalói hibákat és azt, hogy mire kell velük kapcsolatban figyelni.


Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel