Hírek 20.12.2022
3

A szállítmányozók új nemzedékének képzési bázisa lesz Békéscsaba és környéke

Két férfi beszélget egy raktárban


A jövő egyik fontos szakmáját tanulhatják a diákok BSZC Kemény Gábor Technikumban a Magyar Szállítmányozók Szövetségének segítségével.

Szállítmányozási képzésről kötött együttműködési megállapodást a Magyar Szállítmányozók Szövetsége, a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) és a BSZC Kemény Gábor Technikum. Céljuk az, hogy a legkorszerűbb tudást, a legfrissebb információkat adhassák át a középiskola tanulóinak.

A szállítmányozás és a logisztika jövője

“Ahogy most, úgy a jövőben is fontos szerepe lesz a szállítmányozásnak, a logisztikának” mondta Mucsi Balázs főigazgató a hivatalos eseményen, majd hozzátette, hogy a Békéscsabai Szakképzési Centrum olyan partnerekkel köt megállapodást, akik segítik a szakképzés rendszerét és azt, hogy a BSZC a szakképzés élvonalában maradhasson.

A szállítmányozás és a logisztika sok ezer éves múltra tekint vissza, és az elmúlt időszakban – akár a koronavírus-járvány, akár az ukrán-orosz háború miatt – felértékelődött a szerepe. Ezért különösen fontos, hogy a diákok a legkorszerűbb tudásanyaghoz és a legfrissebb információkhoz jussanak hozzá, ebben a feladatban az intézményt a szakma segíti.

A Magyar Szállítmányozók Szövetségének szerepe a szakmai képzésben

“A Magyar Szállítmányozók Szövetsége egy űrt tölt be azzal, hogy egy olyan szakmai anyagot készített elő, amely alapján valós, használható tudást adhatnak a fiataloknak” mondta Mucsi Balázs. “Ezért is unikális az együttműködési megállapodás, hiszen a BSZC az elsők között lép be abba a körbe, ahol biztosított lesz a program révén a színvonalas képzés.”

A főigazgató arról is beszélt, hogy a Magyar Szállítmányozók Szövetsége hiteles, szakmailag elfogadott szervezet, és utat mutathat többek közt abban is, hogy olyan cégekhez küldhetik gyakorlatra a tanulókat, amelyek a legjobbat képesek nyújtani. Kiemelte, hogy a szövetségtől érkező segítség igen széleskörű, például szakmai rendezvényeken is részt vehetnek a fiatalok.

A jövő szakmájára készítik fel a fiatalokat

“A jövőkutatók szerint a kisgyermekek 60 százaléka olyan munkát fog majd végezni, amely most még nem is létezik” mondta a rendezvényen dr. Lányi Márton, a Magyar Szállítmányozók Szövetségének elnöke. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a szállítmányozás, a logisztika a jövő szakmái között is ott lesz, a felfutása töretlen, megbecsült szakma, és egyre fontosabbá válik.

Beszélt arról, hogy minden cég számára fontos a szállítmányozás, a logisztika területén a megfelelő szakember, aki képes biztosítani, hogy az áru sértetlenül és valóban megérkezzen, a pontosság és a gyorsaság pedig előnyt jelent. A vállalkozások nem kockáztathatnak, hiszen egy hiba óriási veszteséget jelenthet, sok pénzbe kerülhet.

Elmondta, hogy a szövetség olyan középiskolát keresett partnernek, ahol jelen van a tradíció és az elhivatottság. Hozzáfűzte, hogy a szállítmányozás, mint szakma jelen van Békés megyében is, úgy véli, a térség logisztikai szerepe a jövőben nőni fog, és szeretné, hogy egy képzési központtá válhasson a szakma területén Békéscsaba.

A BSZC Kemény Gábor Technikum igazgatója, Malatyinszki Péter ismertette, hogy az intézmény folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket, amelyek alapján segíthetik a diákokat. Hozzátette, hogy korábban már kötöttek partneri megállapodást a kecskeméti Neumann János Egyetemmel is, hogy a logisztikai mérnökképzés felé terelhessék a diákokat.

A közlekedés és szállítmányozás ágazat fontos a középiskola életében, és beiskolázási adatok alapján a logisztikai technikusképzésen teljes osztályt tudnak indítani. Az idegen nyelvi képzést ugyancsak alapvetőnek tartják. Az igazgató beszélt arról is, hogy a szállítmányozás megkerülhetetlen szakma lesz a jövőben is, és aláhúzta, a Kemény Gábor Technikumnak a jövőre kell felkészítenie a diákokat.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója hozzátette: valódi jövőképet nyújtanak a fiataloknak az együttműködésekkel. A nyolcadikosoknak megmutathatják, hogy a középiskola után melyik felsőoktatási intézményben tanulhatnak tovább, a szakmai partnerek révén pedig azt, hogy hol vállalhatnak munkát.

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel