Hírek 13.11.2023
4

Ingyenes látásvizsgálat és járműellenőrzés jár a sofőröknek

Autók az autópályán ködös időben.

 

A rendőrség minden évben kiemelten kezeli a Látni és látszani kampányt, aminek célja a biztonságos közlekedés.

Ahogy egyre rövidebbek a nappalok, és beköszöntenek a hideg, párás esték, megváltoznak a vezetés közbeni látási és útviszonyok is. Ebben az időszakban gyakoribbak a közlekedési balesetek is, melyek nagy része elkerülhető, ha a sofőrök a lehető legtöbbet megteszik a megelőzésért.

Ebben lehet hatalmas segítség a 2012 óta minden évben megrendezett többhetes közlekedésbiztonsági kampány, a Látni és látszani, amelynek középpontjában a biztonságos őszi-téli közlekedés és a felkészülés áll.

Miért kell külön felhívni a figyelmet a láthatóságra?

A láthatóság minden közlekedőt érint. Sokan egész évben használják az autójukat, ám nem történik meg mindig az őszi-téli átállás, amikor külön figyelmet fordítanak arra, hogy például minden lámpa ég-e, csupán folytatják a közlekedést az utakon. Ha az összes sofőr egy kicsivel több figyelmet fordítana ilyenkor arra, hogy megfelelően működik-e minden a járművében, beleértve a világító- és jelzőberendezéseket, nem lenne szükség külön kampányra. Előfordul az is, hogy egy sofőr például nem kapcsolja be a helyzetjelzőt a városban, hanem szinte „vakon” közlekedik – többek közt erről is szó volt a HangZóna podcastjében, ami a Látni és látszani kampánnyal foglalkozott.

Olyan részletekre is figyelni kell a látás érdekében, mint amilyen a szélvédő fagy- és páramentesítése, a téli szélvédő használata – mondta Soltész Bálint r. alezredes, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, a podcast vendége. A sok apróságnak tűnő mozzanat – a fényszórók megfelelő beállításától a sofőr látásáig – összeadódik, és ha váratlan helyzet adódik, például egy rosszul kivilágított kerékpárossal találkozik az autó vezetője, már megtörténhet a baj. Ezért fontos, hogy minden egyes közlekedő gondoskodjon a látása mellett a láthatóságról is, mert így elkerülhető a baleset.

A láthatóság nem csak Magyarországon fontos. Nemrég beszámoltunk arról, hogy az Egyesült Államokban a Virginia Tech Közlekedési Intézet tinédzserek számára indított programot „Egy úton a teherautókkal” néven. A diákok a program során beülhetnek egy kamion vezetőfülkéjébe is, hogy megtapasztalják, hol van a jármű holttere, ahonnan nem fogják őket látni a sofőrök, amikor gyalog, kerékpárral vagy gépkocsival közlekednek.

Hogyan zajlik a kampány?

A látni és látszani balesetmegelőzési kampány október közepén kezdődött és december 3-ig tart. Az országos akció ideje alatt a programhoz csatlakozó szervizekben a személy- és haszongépjárművek, valamint a motorkerékpárok vezetői ingyenesen vagy kedvezményesen ellenőriztethetik a járművek láthatóságért felelős alkatrészeit, a szélvédőt, de még a gumiabroncsokat is. Ezzel párhuzamosan a regisztrált optikai üzletekben az ingyenes látásvizsgálat mellett hasznos tanácsokkal is várják a sofőröket.

Utóbbit még akkor is érdemes kihasználni, és évente egyszer megismételni, ha úgy gondoljuk, hogy egyébként nincs szükségünk látáskorrekcióra. Azért kell rendszeresen ellenőriztetnünk a szemünket, különösen hivatásos sofőrként vagy akkor, ha sokat vezetünk, mert útközben a döntések 90 százaléka a látástól függ. Ám ősszel és télen a rosszabb látási- és útviszonyok (pl. sötétség, időjárás körülmények stb.) még abban az esetben is rontják az érzékelést és ezzel együtt a reakcióidőt, ha egyébként semmi gond nincs a szemünkkel.

Ahogy a járműveknél, az optikákban sem tesznek különbséget hivatásos vagy B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkező sofőrök között. Fontos azonban, hogy ha a teszt során kiderül egy probléma, és további kivizsgálásra van szükség, az már költségtérítéses szolgáltatás lehet.

A jelző- és világítóberendezések kedvezményes vagy teljesen díjmentes műszaki ellenőrzése tehergépjárművel és autóbusszal is lehetséges. Ennek csupán a kiválasztott szerviz mérete, adottságai, technikai felszereltsége és kapacitása szabhat határt. Ezt az ellenőrzést már csak azért is érdemes évente egyszer megismételni, mert az izzók nem örök életűek, hanem gyorsan elhasználódhatnak. Kihagyhatatlan lépés a fényszórók helyes beállításának ellenőrzése, hogy ne vakítsuk el a szemből érkező közlekedőket, de nem árt egy pillantást vetni azok tisztaságára sem. Szennyezetten ugyanis akár 30 százalékkal is csökkenhet a teljesítményük.

Kifejezetten ajánlott a szélvédő rendszeres külső és belső tisztítása. Használat közben ugyanis olyan szennyeződések rakódhatnak le rá, melyek jelentősen rontják a szabad kilátást. A kőfelverődések okozta vékony repedésekkel pedig célszerű mielőbb felkeresni egy szakembert, mert azon túl, hogy zavarnak a kilátásban, további veszélyforrást jelenthetnek. Ráadásul ha nem kezelik időben a problémát, akár a jóval drágább teljes szélvédőcsere lehet a halogatás végeredménye. És ha már szélvédő: ne feledkezzünk meg az ablaktörlő lapátok állapotának ellenőrzéséről, szükség esetén pedig a cseréjéről sem, a hőmérsékletnek megfelelő szélvédőfolyadék feltöltését pedig talán már említeni sem kell.

Az akcióban résztvevő szervizek és optikák listáját a Látni és látszani kampány honlapján lehet böngészni.

 

Csatlakozzon a TIMOCOM Marketplace-hez még ma és digitalizálja vállalatát!

 

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel