Hírek 29.08.2023
4

Kamionsofőrök szemszögéből: tinik a vezetőfülkében a közlekedésbiztonságért

Barna dzsekis férfi egy piros kamionban.


Az „Egy úton a teherautókkal” programban az amerikai diákokat a holtterek veszélyeire tanítják.

 Az amerikai tinédzserek megtapasztalhatják, hogy mit látnak, illetve nem látnak a kamionsofőrök a vezetőülésből. Úgy tűnik, hogy a speciális gyakorlati program résztvevőiben több információ ragad meg, mint a hagyományos oktatásban részesülő társaikban.

Miért fontos felhívni a figyelmet a kamionok holtterére?

A teherautó holttere nem látszik sem az oldalsó, sem pedig a visszapillantó tükörben, ezért különösen fontos irányváltás esetén az ellenőrzése. De nemcsak a kamionsofőrök tehetnek sokat a holttér biztonságosabbá tételéért, hanem az esetlegesen ott tartózkodó autósok, motorosok vagy biciklisek is. Ennek érdekében hozta létre a Virginia Tech Közlekedési Intézet (VTTI) az „Egy úton a teherautókkal” elnevezésű programját a tinédzserek számára.

A cél az, hogy a veszélyeztetett járművek fiatal vezetői első kézből tapasztalják meg a kamionok holttereit, így a jövőben talán biztonságosabban tudnak közlekedni a méretes teherautók közelében. A diákok a program során nem indíthatják be a teherkocsikat, de így is meglepődnek azon, hogy mennyi mindent nem lehet látni a vezetőülésből.

Az „Egy úton a teherautókkal” felvilágosító és oktatási program néhány évvel ezelőtt indult a tesztfázis sikere után. A program irányítója elmondta, hogy a nagyméretű tehergépkocsik és a könnyű járművek közötti balesetek vagy balesetközeli helyzetek 78 százaléka az utóbbiak sofőrjeinek hibája miatt következik be egy felmérés alapján. Scott Tidwell elmondta, a kutatás eredményei után döntöttek úgy, hogy minden eszközt megragadnak az ilyen helyzetek csökkentésének érdekében.

A holtterek veszélyei nem kapnak elegendő hangsúlyt

A VTTI az Egyesült Államok valamennyi tagállamában értékelte a járművezető-oktatást. Arra jutottak, hogy az ötven állam csak közel felénél hívják fel az oktatási anyagok a figyelmet a nagy méretű teherautókkal együtt közlekedés veszélyeire. Vezetéstechnikai oktatók azonban a VTTI kérdésére azt mondták, hogy akkor is kitérnek a kamionokra, ha az nem része az állami tantervnek. Összességében azonban így is elmondható, hogy más járművekkel szemben nem kaptak kellő figyelmet a teherautók. Ekkor döntöttek a program megalkotása mellett. Elsőként egy nyugat-virginiai középiskolában tesztelték tíz évvel ezelőtt.

A kísérleti oktatás során két osztály a hagyományos járművezetői biztonsági oktatásban részesült, két osztályban pedig a tantervet kibővítették a VTTI tananyagával. Ezen felül a diákok a gyakorlati órák során teherautókba ülve ismerkedtek a teherszállítók holttereivel. Három hónappal később egy felmérésből kiderült, hogy a gyakorlati ismeretekkel bővített oktatás résztvevői lényegesen több információt jegyeztek meg, mint társaik. Végül az „Egy úton a teherautókkal” iskolai oktatását 2018-ban kezdték meg.

Mi a program lényege?

A program öt fontos stratégiára épül, ami segíthet a kisebb járművekkel közlekedőknek, ha egy kamion közelében haladnak. Ezek sorrendben:

  1. Ne lógj a holttérbe!
  2. Ne vágj a kamion elé!
  3. Tarts biztos követési távolságot!
  4. Szabályosan előzd meg a teherautót!
  5. Ne hagyd magad beszorítani!

Matthew Camden, a VTTI vezető kutatója szerint azért is fontos szem előtt tartani ezeket a szabályokat, mert egy esetleges baleset során a méretkülönbségek miatt szinte biztos, hogy az autósok, motorosok vagy kerékpárosok húzzák a rövidebbet, függetlenül attól, hogy ki volt a hibás.

Az iskolai program során a gyerekek először a vezetőülésben foglalnak helyet, ahol megkérdezik tőlük, hogy mit látnak a tükrökben. A leggyakoribb válasz általában az, hogy semmit. Pedig a gyakorlat alatt egy kerékpár van a teherautó előtt, egy-egy jármű a két oldalán, valamint egy rendőr is megáll a pótkocsi mögött bekapcsolt rendőrvillogókkal. Amint a tanuló kiszáll a vezetőfülkéből és körbesétál, majd meglepődik, mi minden volt a kamion körüli holtterekben.

Az „Egy úton a teherautókkal” keretében a koronavírus-járvány utáni első teljes tanévben 35 iskolát kerestek fel, majd a következő tanévben ennek több mint a dupláját. Ezen felül további hét rendezvényen is bemutatták a holtterek veszélyeit.  A programvezető szerint jövőre szeretnének eljutni Delaware, Virginia, Nyugat-Virginia és Maryland állam legalább száz középiskolájába.


Csatlakozzon a TIMOCOM Marketplace-hez még ma és próbálja ki az új funkciókat!

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel