Hírek 16.02.2022
2

Közúti Fuvarozási Árindex (KFX)

Közúti Fuvarozási Árindex (KFX) bevezetésével támogatja a közúti szektor stabil, fenntartható fejlődését és működését a DigiLog Consulting

Közúti Fuvarozási Árindex (KFX)

Az ellátási láncok globálisan komoly nehézségekkel küszködnek 2019-óta, és ez alól nem kivétel a teljes áruszállítás közel 75%-át lebonyolító közúti fuvarozás sem. Mára már nem a pandémia közvetlen hatásai okoznak nehézségeket, hanem az azt követő másodlagos jelenségek, mint a munkaerőhiány, az akadozó ipari termelés, a bérinfláció, az energiaválság vagy éppen a növekvő kamatok, továbbá egyes szektorspecifikus politikai döntések következményei, mint a Brexit vagy a mobilitási csomag, melyek mindegyike jelentősen növeli a fuvarozási költségeket. Ez a költségnövekedés nem csupán a közúti fuvarozók problémája, hanem a megbízóké és végső soron az egész gazdaságé, mivel a közúti szektor adja a hazai GDP 5%-át és a foglalkoztatottak 3,3%-át.

„Kulcskérdés a gazdaság stabil növekedéséhez, a fogyasztók és az ipar biztonságos áruellátáshoz, hogy a mostani gyorsan változó üzleti környezetben is korrekt megállapodásokat köthessenek egymással a megbízók és a fuvarozók. A Közúti Fuvarozási Árindex életre hívásával ehhez kívánunk objektív segítséget nyújtani.” - fejtette ki Lajkó Ferenc, a DigiLog Consulting alapító tulajdonosa.

 

A Tanácsadó cég tájékoztatása szerint a Közúti Fuvarozási Árindex (KFX), egy teljeskörű iparági árindex, amely megmutatja, hogy a különböző gazdasági hatások mekkora árváltozást indokolnak a közúti áruszállítási szolgáltatások területén.

Az Árindex segítségével a fuvarozók követni tudják saját költségeik alakulását az iparági átlaghoz viszonyítva, és hitelesen tudják alátámasztani árváltozásaikat a megbízóik felé.

A megbízói oldalon, pedig pontosan követni tudják a közúti fuvarozás költségeinek alakulását, ezáltal ellenőrizni tudják az árváltozások mértékét.

A mutató attól teljeskörű, hogy tartalmazza a közúti fuvarozás összes költségét, úgymint üzemanyag, gépkocsivezető, autópálya, értékcsökkenés, lízingkamatok és az egyéb költségek (szerviz, biztosítások, irodai költségek stb.). Ezen túlmenően figyelembe veszi az Euro árfolyam változását, egyes termelékenységi mutatók (pl. járművek futásteljesítménye) és egyes hatékonysági mutatók (pl. üres futás) hatásait is.

 

Közúti Fuvarozási Árindex aktuális értéke (2021/2020):

 

Nemzetközi közúti fuvarozás esetében:111,6%

Belföldi közúti fuvarozás esetén: 110,5%

 

Ez az érték azt jelenti, hogy a 2020-as bázishoz képest, a 2021-ben jelentkező gazdasági hatások okozta költségnövekedést a nemzetközi közúti fuvarozás esetében 11,6%-os, a belföldi közúti fuvarozás esetében pedig 10,5%-os díjemelés kompenzálná.

Az is kitűnik a riportból, hogy az előrejelzések alapján 2022-ben további, akár 10% közeli díjnövekedés is várható.

A negyedéves KFX objektivitását az garantálja, hogy egy független tanácsadó vállalat, a DigiLog Consulting kalkulálja és publikálja. Az Árindex módszertanát és az eredmények pontosságát a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Logisztikai Szakosztálya hitelesíti.

Az árindex a hazai fuvarozói top 20-ban szereplő vállalkozások gyakorlati adataira épül, amely mögött több ezer kamion teljesítménye áll. Emellett iparági és pénzügyi elemzéseket, valamint statisztikai forrásokat is felhasználunk (KSH, Eurostat).

 

„A mutató használatával a megbízók stabil, minőségi kiszolgálást kaphatnak, míg a fuvarozók fair profitot realizálhatnak, melyből finanszírozni tudják fenntartható működésüket, hatékonyságot és karbonsemlegességet célzó fejlesztéseiket.”

zárta a tájékoztatót a szakember.

 

Az árindex a www.kfx.hu oldalon érhető el. További részletekért keresse kollégánkat a kfx@kfx.hu címen.

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel