Hírek 13.12.2022
3

Megvan az ország legjobb kamionsofőrje

Kinczel Rajmund és a nyertesek a dobogón

Forrás: NIT Hungary

Kinczel Rajmund nyerte az „5 tengelyen – biztos kézzel" kamionos közlekedésbiztonsági versenyt.

A 34 éves nyíregyházi Kinczel Raimund nyerte az „5 tengelyen  biztos kézzel" kamionos közlekedésbiztonsági versenyt. Ezzel elnyerte „A legkiválóbb magyar kamionsofőr 2022” címet és a 2 millió forintos fődíjat, valamint a lehetőséget, hogy jövőre egy luxemburgi nemzetközi versenyen képviselhesse Magyarországot.

A versenyt, amely a magyar kamionsofőrök szakértelmét és képességeit méri, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, vagyis a NiT Hungary és az ORFK rendezte a Drivingcamp Hungary zsámbéki vezetéstechnikai tanpályáján. A döntőben tíz kiváló tehergépkocsi-vezető mérte össze a tudását, elméleti és gyakorlati feladatsorokon kellett bizonyítaniuk rátermettségüket.

Az első helyezett a fődíjat Óberling József r. ezredes, rendőrségi főtanácsostól, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnökétől, Füle Lászlótól, a NiT Hungary elnökétől és Dittel Gábortól, a NiT Hungary ügyvezető főtitkárától vehette át. Kinczel Raimund a nyeremény mellett a ’Best Truck Driver Hungary 2022’ címet is viselheti.

Kinczel Raimund kamionos családból származik, édesapja, Kinczel Ferenc egyéni vállalkozó kamionos. Bár Raimund közgazdász diplomával rendelkezik, mégis a vezetést választotta. Így nyilatkozott erről a verseny után: „Egyszerűen imádok vezetni, már 13 éve sofőrködöm, ennél jobb munkát el sem tudok képzelni.” Azt is elmondta, hogy a kiemelkedően nehéz baleseti helyszín feladat után „a bóják kerülgetése és a manőverezés csúszós modulokon szinte már meg sem kottyant”, bár tény, hogy néha csak centiken múlt a dolog. “Az idei egyik fő téma az üzemanyagtakarékosság volt, amit én is nagyon fontosnak tartok. Szerencsére itt is jó értékeket mértek a műszerek” – tette hozzá a győztes.

Az üzemanyag-takarékossági téma a NiT Hungary szakértőinek közelmúltbeli vizsgálataiból fakadt. A szakemberek azt vizsgálták, hogy vajon mekkora üzemanyag megtakarítás lenne elérhető a nehéz tehergépjárműveknél a sofőrök vezetési technikájának megváltoztatásával.

“Az optimális sebesség megválasztásával, a hirtelen fékezések elkerülésével és előrelátó tervezéssel történő vezetés akár járművenként 3-5% százalék megtakarítást is jelenthet az átlaghoz képest” – mondta Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára. “Itthoni tankolással egy kamion nagyjából 13 000 kilométert fut havonta, így technikásabb vezetéssel akár 110 000 forinttal kellene kevesebbet tankolni járművenként. Ha figyelembe vesszük, hogy jelenleg Magyarországon hatvanezer kamion működik, amelyek legnagyobb része nemzetközi fuvarokat teljesít, ezek összeadva 80 milliárdos megtakarítást érhetnénk el, kizárólag a sofőr vezetési technikáján történő változtatással.”

Dittel Gábor azt is hozzátette, hogy a vezetéstechnikai versenyen olyan közúti vezetési feladatot is kaptak az indulók, ahol a jármű által mért fogyasztási és vezetési értékeket – így a fékhasználat hatékonyságát és az előrelátó vezetési stílust – is pontozták, kifejezetten az üzemanyag-takarékosság jegyében.

Az „5 tengelyen – biztos kézzel!” című versenynek, mint mindig, idén is több fordulója volt. Az első fordulóban a kamionsofőrök az elméleti tudásukat tették próbára egy online teszt kitöltésével, a másodikban gyakorlati feladatokat is kaptak, és közúton mérték a gazdaságos vezetési stílusukat is.

A két elődöntőbe 30 versenyző került, akik közül 10 sofőr vehetett részt a döntőben. Ott különböző nehézségű vezetéstechnikai, vészhelyzet-elhárítási, rakománykezelési és ügyességi feladatokon kellett bizonyítaniuk.

A verseny 2. helyezettje Dzsupin Dávid, a CSV Logistik Kft. gépkocsivezetője lett, a 3. pedig Szemenyei Zoltán, a Szemi Autós-motoros Iskola munkavállalója.

Az 5 tengelyen – biztos kézzel! döntőjéről bővebben ide kattintva olvashatnak.

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel