Hírek 25.10.2023
3

15,8 milliárd dollárra nőhet a raktárautomatizációs piac 2030-ra

Robotok dolgoznak egy raktárban.

 

Részben a robotikának, a mesterséges intelligenciának, a gépi tanulásnak és a szenzortechnológiáknak köszönhető a fejlődés.

A raktárrobotizációs piac értéke 2020-ban még csak 4,4 milliárd dollár volt. Ám egy friss tanulmány szerint 2030-ra elérheti a 15,8 milliárd dollárt is. Ez azt jelenti, hogy az összetett éves növekedési ütem 2021 és 2030 között 15,81 százalék lehet. Egy másik tanulmány még ennél is kiugróbb növekedési ütemet vár az iparágtól.

Mi áll a raktárautomatizációs piac növekedésének hátterében?

Az Adroit Market Research szerint az e-kereskedelem és az omnichannel kiskereskedelem növekedése miatt a robotikára és a raktárak automatizálására megnőtt a kereslet.

„A robotika az e-kereskedelmi vállalkozások logisztikai infrastruktúrájának kulcsfontosságú eleme, mivel nagyszámú megrendelést kell gyorsan és pontosan kezelniük” – olvasható a jelentésben. Nem meglepő módon a raktárrobotika egyre gyorsuló fejlődésének hátterében a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia állhat a nem is olyan távoli jövőben.

„A különböző iparágak vállalkozásai a termelékenység növelésére törekednek, valamint arra, hogy csökkentsék a munkaerőköltségeket és javítsák az ellátási lánc általános működését. Nehezebb megtalálni és megtartani a hozzáértő személyzetet, hisz munkaerőhiány van a raktározás és a logisztika területén. A munkaerő pótlására a raktári robotok jelentik a lehetséges választ. A robotika, a mesterséges intelligencia (AI), a gépi tanulás és a szenzortechnológiák folyamatosan fejlődnek, ezért a robotok teljesítménye növekszik, így egyre alkalmazkodóképesebbé és gazdaságosabbá válnak a raktározásban” – állapítja meg az Adroit Market Research.

A raktárautomatizációs piac nagyágyúi

Várakozásaik alapján ebben az évtizedben az ázsiai és csendes-óceáni térség fogja uralni a raktári robotok piacát, mivel a japán Nippon Technologies jelenleg a raktári robotok mintegy 44 százalékát szállítja világszerte.

Eközben Európában Németország vált az iparág legjelentősebb szereplőjévé: a kontinens piacának 38 százalékát birtokolják.

A robotizáció ennél is gyorsabb ütemben növekszik

A Grand View Research augusztus végén publikált tanulmánya alapján a raktárrobotizáció még ennél is nagyobb fejlődés előtt állhat ebben az évtizedben. A globális piac mérete várakozásaik szerint 2030-ra elérheti a 17,29 milliárd dollárt, ami 19,6 százalékos éves növekedési ütemet (CAGR) jelent. Megállapításaik szerint a gyors ütemet az e-kereskedelmi iparág bővülése, a növekvő munkaerőköltségek, valamint a raktárak nagyobb hatékonyság és pontosság iránti igénye fűti.

A DHL nemrégiben kiadott jelentése ugyancsak arra a megállapításra jut, hogy a technológia egyre inkább integrálódik a logisztikai ágazat minden aspektusába, ami növeli az ellátási láncok képességeit.

A DHL megállapításai szerint a logisztikai szakemberek jelentős többsége pozitívan vélekedik a technológia szerepéről jelenlegi feladatköreikkel kapcsolatban. Arra a kérdésre válaszolva tízből kilenc munkavállaló előnyösnek ítélte a technológiát, hogy az pozitív vagy negatív hatással volt-e a munkájukra az elmúlt öt évben. Érdekes módon az irodai és a terepen dolgozó munkavállalók válaszai között alig volt különbség.

A technológia általánosságban vett pozitív megítélése ellenére bizonyos fokú aggodalom tapasztalható az automatizálás és a mesterséges intelligencia jövőbeli fejlődésével kapcsolatban. Az operatív dolgozók mintegy 58 százaléka, míg az irodai dolgozók 52 százaléka véli úgy, hogy a technológiai fejlődés potenciálisan veszélyt jelenthet a munkahelyükre és karrierlehetőségekre.

 

Csatlakozzon a TIMOCOM Marketplace-hez még ma és digitalizálja vállalatát!

 

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel