Hírek 09.01.2024
3

Trendek és kihívások 2024-ben a szállítmányozás és logisztika területén

2024 kivetülése egy öltönyös ember keze fölött.

Gyakorlatilag lehetetlen megválaszolni, pontosan hogyan alakul a szállítmányozás jövője, de bizonyos trendek már kirajzolódnak az eddigiek alapján.

Annyi ma már ismert és egyelőre még ismeretlen tényező lehet hatással a szállítmányozási iparágra, hogy legfeljebb trendeket lehet megfigyelni. De nagy, átfogó és főképp biztos képet adni az előttünk álló időszakról gyakorlatilag lehetetlen.

Ha azonban a következő évről van szó, akkor ez az öt dolog egészen biztosan hatással lesz a szállítmányozásra 2024-ben. Íme, az Office Beacon előrejelzése!

  1. Automatizálás

    Ma már egyáltalán nem annyira futurisztikus elképzelés, hogy belátható időn belül az önvezető járművek fogják uralni a piacot. Izraelben például ennek érdekében 35 milliárd dollárt költenek arra, hogy a mobilitás egyik innovációs központja legyenek, éppen ezért az országban több száz startup keresi a válaszokat az iparág előtt tornyosuló kérdésekre. 

    Az önvezető járművek térnyerése csak idő kérdése, a technológiának nemcsak gazdasági előnyei lesznek. Szakértők várakozásai szerint ahogy terjednek az autonóm járművek (AV), úgy csökken a közúti balesetek száma, ez pedig egyre lejjebb fogja nyomni a biztosítások árait.

  2. Fenntarthatóság

    Miközben a közlekedési iparág többi szereplője hatalmas erőfeszítéseket tesz az infrastruktúra korszerűsítésére, addig a szállítmányozás továbbra is a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása mellett terjeszkedik. Ez azonban nem maradhat sokáig így: ha a szállítmányozásban érdekeltek nem tesznek semmit, akkor a párizsi egyezményben 2050-re kitűzött uniós klímasemlegesség elérhetetlen lesz. 

    2024-ben szinte biztosan minden eddiginél fontosabb téma lesz a világban a klímaváltozás, ez pedig a fogyasztók és a törvényalkotók részéről is egyre nagyobb nyomást helyez majd a fuvarozókra, hogy tegyenek lépéseket a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése a fenntarthatóság érdekében.

  3. Mesterséges intelligencia

    Nemcsak az önvezető technológia kialakításában lehet kulcsfontosságú a mesterséges intelligencia (AI), hanem akár a forgalomirányítást is forradalmasíthatja. A közlekedési dugók felszámolását jelentheti az AI vezérelte forgalom, ami beépített érzékelőkkel és kamerákkal párosítva nagy mennyiségű adatot lesz képes rögzíteni és elemezni minimális befektetéssel.

    De konkrét szállítmányozási fejlesztések is zajlanak. A spanyol Trucksters startup például mesterséges intelligencia-alapú fejlesztésének segítségével sikeresen csökkentette a szállítmányozás tranzitidejét Madrid és az Egyesült Királyság között.

    Egy jelentés szerint a mesterséges intelligenciával kapcsolatos ráfordítások a közlekedési iparágban 2023-ban elérhetik a 3,5 milliárd dollárt, ami jelentős, 16,5 százalékos növekedés az előző évihez képest.

  4. Mobilitás mint szolgáltatás

    A Mobilitás mint szolgáltatás (Mobility as a Service, MaaS) lényege, hogy egyetlen platform segítségével kölcsönözhetünk autót néhány órára, majd még akár aznap egy e-robogót a városban, és igény esetén válthatunk tömegközlekedésre is. Vagyis a jövő MaaS-szolgáltatói egyetlen fizetési csatornán és felületen keresztül többféle mobilitási lehetőséget kínálnak majd az ügyfeleknek. 

    A jövőben várhatóan a kulcsfogalom a mobilitáshoz való hozzáférés lesz, nem pedig a manapság bevett tulajdonlás.

    Ez a platform, vagyis egyetlen közös applikáció pedig hozzáadott értéket teremt mind az ingázási, mind a teherszállítási ökoszisztémák számára. A MaaS képes lehet felgyorsítani a logisztikát, és ez egy olyan fontos trend, amelyre egyre inkább érdemes már most is odafigyelni.

  5. Blokklánc

    Az ellátási láncok manapság rendkívül alacsony hatékonyságúak, mivel javarészt papír alapú rendszerekre támaszkodnak, melyeknek számos jóváhagyási csatornán kell áthaladniuk, ez pedig növeli a csalás és adatvesztés kockázatát. A blokklánc mindezt teljesen kiküszöbölheti. Az adminisztratív költségek jelenleg a teljes szállítási költség 20 százalékát teszik ki, ennek megfelelően az intelligens szerződések felhasználásával megtakarítható összeg jelentős lehet.

    Arról nem is beszélve, hogy a technológia segítségével olyan decentralizált hálózatot lehet létrehozni, mely valamennyi fuvarozó összes szükséges nyilvántartását tárolja a teljes szállítmányozási iparágban.

A 2024-es szállítmányozási és logisztikai trendekre való tekintettel látható, hogy az iparágat számos változás és kihívás elé állítják, az ágazat gyorsan adaptálódik a technológiai fejlődéshez és a fenntarthatóbb megoldások felé mozdul el. A következő évben az logisztikai szektor szereplőinek figyelemmel kell kísérniük ezeket a tendenciákat, hogy hatékonyan alkalmazkodhassanak az előttük álló változásokhoz és lehetőségekhez.

 

Csatlakozzon a TIMOCOM Marketplace-hez és használja ki az innovatív megoldásokat!

 

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel