Hírek 17.10.2023
4

Nyitottság és nem technológia kérdése a vállalati digitalizáció

Egy öltönyös ember tablettel a kezében.

A hazai cégek még mindig nem használják ki kellőképpen a big data, a felhőszolgáltatások és a mesterséges intelligencia nyújtotta előnyöket.

 

A mesterséges intelligencia (MI) évtizedek óta szerves része a hétköznapjainknak. A technológia mégis csak kevesebb, mint egy éve került igazán a figyelem középpontjába, amikor tavaly november 30-án az OpenAI mindenki számára hozzáférhetővé tette a ChatGPT nyelvi modellt. 

Azóta milliók aggódnak azért, hogy a technológia inkább előbb, mint utóbb meg fogja fosztani őket a munkájuktól. De vajon valóban emberek millióinak munkáját veszélyezteti az MI?

Az AI ma már megkerülhetetlen

A Világgazdasági Fórum „The Future of Jobs Report 2020” című jelentése szerint 2025-re világszerte 85 millió munkahelyet fog kiváltani a mesterséges intelligencia. Ugyanez a tanulmány azt is előrevetíti, hogy az MI potenciálisan 97 millió új munkakört hozhat létre, melyek azonban különbözni fognak a megszűnő munkahelyektől.

A friss diplomások más típusú munkaerőpiacra lépnek be a jövőben, mint elődeik: az adatrögzítő és adatfeldolgozó pozíciókat – melyek ma még többnyire a diplomások és a pályakezdők belépőszintű pozíciónak számítanak – az MI révén automatizálják. Ez érdekes helyzetbe hozza a pályakezdőket, miközben a munkaerőpiacra igyekeznek belépni.

A munkáltatók szempontjából azonban lerövidül a betanulási időszak, és a tapasztalattal nem rendelkező új munkatárs is képes lehet összetettebb feladatok elsajátítására. Hasonlóképpen vélekedett erről Horváth János, a Profession.hu mesterséges intelligencia szakértője is a Backstage podcastben:

„Mivel a mesterséges intelligenciára épülő szoftverek a korábban felhalmozott tudásból merítenek, így akár kiválthatóak, segíthetőek vele a monoton, egyszerűbb feladatok, de sok esetben akár a bonyolultabbak is. Ilyen eszközzel egy tapasztalatlan kolléga betanulása és munkavégzése is hatékonyabbá tehető, sőt szenior feladatok ellátására is képes lehet viszonylag rövid idő elteltével. Bizonyos munkák esetében igaz ugyanis, hogy amíg korábban egy kezdő munkavállalónak el kellett sajátítania a szükséges speciális ismereteket az érdemi munkavégzés előtt, addig ezeket az átmeneti hiányosságokat pótolhatják az alkalmazásokba, folyamatok irányításába épített MI alapú képességek. Ezek megváltoztatják a feladat elvégzésének módját: például nem kell megtanulni az Excel függvényeit, elég lehet csak pontosan megfogalmazni, hogy mit szeretnénk elérni vele és a kapott eredményt kritikusan értékelni.”

Hogyan változtatja meg az AI és a digitalizáció a munkaerőpiacot

Egybehangzó szakértői vélemények szerint a mesterséges intelligencia új szintre emeli a jövőben a problémamegoldást, kreativitást és empátiát igénylő munkaköröket, ezzel soha nem látott új lehetőségeket teremtve. Azonban a munkavállalók új generációjának képesnek kell lennie arra, hogy alkalmazkodjon a munkaerőpiac változásaihoz. Az új pozíciókat kereső emberek számára elengedhetetlen lesz, hogy minden eddiginél nyitottabb szemlélettel rendelkezzenek, de ami még fontosabb: legyenek tisztában azokkal a készségeikkel, melyek hasznosak lehetnek a kiszemelt vállalat számára. 

Azok a munkavállalók fogják hamarosan az MI által nyújtott lehetőségek előnyét, akik képesek gyorsan változtatni az eddig bevett munkavállalói hozzáálláson, és képességeikhez kellő stratégiai gondolkodás is párosul. Számukra a mesterséges intelligencia nem pusztán előny jelent, hanem egyenesen a legjobb dolog lesz a karrierjük előrelendítésében.

A digitalizációban óriási lehetőségek rejlenek a magyar vállalkozások számára is

De vajon mit tehetnek a gyorsan változó világban a magyar vállalatok, különösen a kis- és középvállalkozások? A kérdésre szintén a Backstage podcastban adott választ Pintér Róbert, szociológus és adatelemzési szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa:

„A magyarországi cégek még mindig nem használják ki kellőképpen a big data, a felhőszolgáltatások és a mesterséges intelligencia nyújtotta előnyöket. A legtöbb vállalat nem gyűjt adatot a saját működéséről vagy ha igen, akkor azt manuálisan, táblázatokban vezetve teszi. Így pedig nincs lehetőség valós idejű döntéstámogatásra. A digitalizációs folyamat ugyanakkor nem az MI-vel kezdődik: a feladatok definiálása után érdemes azokat digitalizálni először, amelyeknek a legnagyobb a megtérülése. Ehhez a kezdetekben minden bizonnyal nem az MI-vel kapcsolatos technológiákat fogja a legtöbb vállalat igénybe venni. Sikeres folyamat következtében a cég nemcsak a meglévő folyamatait tudja hatékonyabban abszolválni, hanem akár olyan területek felé is nyithat, ahova korábban, enélkül a technológia nélkül lehetetlen lett volna.”

A szakértők várakozásai szerint a mesterséges intelligencia a jövő munkaerőpiacára nagyobb hatással lesz, mint bármi más. Az MI segítségével könnyebben áthidalhatók lesznek például a kollégák képzettségbeli hiányosságai, ahogy csökkentheti vagy akár el is tüntetheti az emberek képességei közötti különbséget. Ezzel a szoftver tulajdonképpen egyenlő esélyt teremthet mindenki számára a karrierépítésben. Idővel eltűnhetnek a társadalmi csoportok közötti különbségek is a munkaerőpiacon, mert az MI-alapú oktatási platformok személyre szabott képzési lehetőségeket kínálnak majd, függetlenül az egyén hátterétől vagy lakóhelyétől.

Érdemes tehát a ma még sokak által veszélyforrásnak vélt mesterséges intelligenciával kapcsolatos gondolkodást felülvizsgálni, és inkább úgy tekinteni rá, mint lehetőségre. Az ugyanis borítékolható, hogy régen volt bármi akkora hatással a munkaerőpiacra, mint amekkora változást az MI előidéz a közeljövőben. A kérdés már csak az, hogy a magyar munkaerőpiacot mennyire érik majd felkészülten a megváltozott viszonyok.

 

Csatlakozzon a TIMOCOM Marketplace-hez még ma és digitalizálja vállalatát!

 

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel