Hírek 25.07.2023
3

Hidrogén meghajtású kamiont teszteltek Magyarországon

Egy szürke Hyundai Xcient típusú kamion.


A hidrogénnel működő tehergépkocsi önsúlya, teljesítménye, az utántöltés gyorsasága és a hatótávja nagyságrendileg egyezik egy dízeljárműével.

Június végén jelentette be a Gebrüder Weiss Kft., hogy megkezdi egy Hyundai Xcient tesztelését. Az évi 70 ezer kilométer megtételére képes dél-koreai hidrogénhajtású kamion környezetbarátabb és csendesebb, mint dízelmotorral hajtott elődei.

Hidrogénnel működő járművek

Miközben mindenki az elektromos járművek terjedéséről beszél, addig csendben zajlik az újabb közlekedési forradalom a háttérben. Németországban már 2018-ban üzembe helyezték az első hidrogénvonatot, egy évvel később pedig az Egyesült Államokban beindultak az ugyancsak hidrogénnel hajtott kompok. 

Három évvel ezelőtt pedig a dél-koreai Hyundai leszállította Svájcba a hidrogén-üzemanyagcellás kamiont. A Xcientből az előrejelzések szerint az évtized végéig 12 ezer példányt kap majd Amerika, míg Kína ennek több mint a dupláját. Utóbbi ország célja, hogy 2030-ig bezárólag egymillió hidrogénmeghajtású jármű közlekedjen az útjain.

A Hyundai Motor Company technológia melletti elkötelezettségét jelzi, hogy terveik szerint 1,3 milliárd dollárt fektetnek az ilyen járművek gyártókapacitásainak növelésébe Európában, Kínában és az Egyesült Államokban. Ezen felül további 6,4 milliárd dollárt különítettek el a hidrogénhajtású közlekedés infrastruktúrájának, vagyis a gyártás mellett a töltőállomások és karbantartó létesítmények kiépítésére és fejlesztésére.

Miért előnyös a hidrogén alapú üzemanyag használata?

A technológia nem csak pofonegyszerű, hanem környezetbarát is: az elektromos motort a hidrogén oxidációja működteti, így a folyamat során nem keletkezik szén-dioxid, pusztán víz és gőz távozik a kipufogócsőből. Ráadásul ezek a típusú kamionok jóval csendesebbek is dízelmeghajtású társaiknál, ami városi környezetben az egyébként is magas zajszint csökkenését eredményezheti.

A Gebrüder-Weiss Kft. Magyarországon elsőként tesztel fuvarszállítási feladatok során hidrogénnel működő kamiont. A 36 tonna össztömegű tehergépjármű évente nagyjából 70 ezer kilométert tesz meg, és a zöld technológiának köszönhetően csak ez az egy kamion így 80 tonna károsanyag-kibocsátásától mentesíti a légkört. Ez pedig kiemelten fontos a cég fenntarthatósági politikájához, amelynek célja a működésből fakadó emisszió nullára szorítása.

Hidrogén meghajtású kamion Magyarországon

„Büszkék vagyunk arra, hogy a LINDE Magyarországon elsőként és egyedüliként teszi lehetővé karbonsemleges hidrogénnel működő személy- és haszongépjárművek tankolását, továbbá bízunk benne, hogy hamarosan több helyszínen indul meg a buszok és vonatok hidrogénnel való ellátása, hasonló módon, mint több európai országban” – mondta Hegedüs Ákos, a LINDE GÁZ Magyarország Zrt. vezérigazgatója a kamion június végi budapesti bemutatóján.

Varga Bálint, a Gebrüder Weiss ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a vállalat már a technológiák legkorábbi szakaszaiban alkalmazza az elérhető zöld megoldásokat, köztük az elektromos, a LNG és a CNG meghajtást.

A társaság zöld logisztika iránti elkötelezettségét mutatja, hogy a közelmúltban megkezdte a házhozszállítási üzletág küldeményeinek továbbítását saját emissziómentes járműveivel Budapest, Győr, Zalaegerszeg, Pécs és Szeged belvárosi területein, és szolgálatba állította az ehhez szükséges elektromos járműflotta első tíz járművét, melyet az év második felében további tíz furgon egészít ki. A fejlesztés következő lépcsőfoka a minimum 250-300 km hatótávú elektromos járművek beszerzése lesz, melyekkel Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza kiszolgálhatóvá válna. 

Varga Bálint hozzátette: a dél-koreai hidrogénhajtású kamion önsúlya, teljesítménye, az utántöltés gyorsasága és a hatótávja nagyságrendileg egyezik egy dízeljárműével, ami hatalmas dolognak számít.

Az alternatív megoldások iránt nőtt az érdeklődés az utóbbi években: mint arról nemrég beszámoltunk, egy magyar cég elektromos járművé alakítja a dízel meghajtású teherautókat.


Tartson lépést a fejlődéssel, csatlakozzon a TIMOCOM Marketplace-hez még ma!

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel