28.07.2016

6 tény az új francia minimálbér törvényről

A TimoCom ügyfeleinek oda kell figyelniük a francia minimálbér törvényre

(1)

2016. július 1-jétől Franciaország is életbe léptette a külföldi sofőrökre is vonatkozó minimálbér törvényt. A TimoCom összeszedte a 6 legfontosabb tényt ezzel kapcsolatban:

  1. 1.      A mértéke

Az olyan kabotázs- illetve az országhatárt átlépő fuvarokra vonatkozik, melyek indulása és érkezése Franciaország területére esik, azok a francia minimálbér törvény (SMIC) hatálya alá tartoznak, ami jelenleg a sofőrök számára 9,73 € - 10 € közötti órabért határoz meg. Ennek pontos mértékét a jármű súlya és a sofőr besorolása alapján az alábbi linken megtekintheti:

 

http://www.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/DE_-_Remuneration_minimum_TR_marchandises_personnes_15_juin_2016.pdf

 

  1. 2.      A kivételek

A tranzit fuvarokra ez a szabályozás nem vonatkozik. Amennyiben nem Franciaországban rakodják fel vagy le az árut, akkor a kiküldetési irányelv kritériumai nem teljesülnek, így nem szükséges a minimálbér fizetése.

 

  1. 3.      Az igazolás

A törvényi szabályozás előírja, hogy a sofőrnek a járműben kell tartania a kiküldetési rendelvény és a munkaszerződés (fordítás nem szükséges) egy példányát.

A kiküldetési rendelvény formanyomtatványa francia-angol nyelven a következő linken érhető el:

 

http://www.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/cerfa_15553-01.pdf

 

  1. 4.      A képviselet


A munkaadónak egy franciaországi képviselőt ki kell jelölnie. Ehhez több forrás is (pl.: DSLV, Verkehrsrundschau) a GU-RETRUCK-ot ajánlotta, ami egy Európa-szerte több telephellyel rendelkező fuvarozói szolgáltatásokat nyújtó cég (www.guretruck.com).

 

  1. 5.      A bűntetés

A munkaadókra, akik az előírt minimálbér törvényt nem tartják be, akár 1.500 € büntetést is kiszabhatnak. Ugyan így a megbízókat is komoly büntetés fenyegeti, amennyiben nem tartják be az előírásokat.

 

  1. 6.      Első tapasztalatok

Több ország fuvarozói egyesületei és szakszervezetei is tiltakoztak. 11 EU tagállam közlekedési minisztere egybehangzóan sérelmezte azt, hogy a minimálbér-szabályozás az ő sofőrjeiket is érinti. Ezzel kapcsolatban a brüsszeli hatóság egy jogsértési eljárást indított és Franciaországot - éppúgy, mint korábban Németországot - állásfoglalásra szólította fel. A bizottság meglátása szerint a minimálbér törvény jelentősen korlátozza az áruk szabad áramlását. 

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel