03.05.2019

A megegyezés nélküli brexittől való félelem hatására robbanásszerűen nőtt az EU-ból Nagy-Britanniába irányuló export

A nagy-britanniai cégek növelik raktárkészleteiket, hogy felkészülten érje őket a rendezetlen brexit

(2)

A Nagy-Britannia megegyezés nélküli EU-kilépésétől való félelem hatására robbanásszerűen nő az EU-ból a brit félszigetre irányuló áruszállítás mennyisége. Az előző év azonos időszakához képest az Európa minden részéből Nagy-Britannia felé irányuló fuvarok mennyisége 112 százalékos növekedéssel több mint kétszeresére emelkedett. Ezt dokumentálják a TIMOCOM fuvarpiaci barométer aktuális számai, amellyel az informatikai vállalat negyedévente dokumentálja Európa legnagyobb fuvar- és raktér-alkalmazásában a fuvarkínálat és a fuvar iránti kereslet alakulását.

A megegyezés nélküli brexittől való félelem hatására robbanásszerűen nőtt az EU-ból Nagy-Britanniába irányuló szállítások mennyisége. Ezt támasztja alá az aktuális fuvarpiaci barométer is.

Megosztás itt:

„Azok a nagy-britanniai vállalatok, amelyek a kontinentális Európából érkező importtól függnek, növelik raktárkészleteiket, hogy felkészülten érje őket a rendezetlen brexit“, kommentiálja David Moog, a TIMOCOM üzleti elemzője a negyedéves eredményt. Az adatelemző becslése szerint egy megállapodás nélküli brexitnek az lehetne a következménye, hogy Nagy-Britannia határán hosszú várakozási időket kell tölteniük a teherautó-sofőröknek. „Ez pedig fennakadásokat okozhatna az ellátásban. További bizonytalansági tényező az áruk elvámolása“, véli Moog, aki a Németországból, Franciaországból és Lengyelországból Nagy-Britanniába irányuló exportban figyeli meg a legnagyobb növekedést.

Egészen másként alakul a kereslet és kínálat viszonya a német és a kontinentális európai piacon. „A visszafogott dinamikájú konjunktúra immár a fuvarozásban is megjelent“, kommentálja Gunnar Gburek, a TIMOCOM szóvivője a negyedéves számokat.

A TIMOCOM-on ipari és kereskedelmi áruik számára fuvarozási lehetőségeket kereső cégek jelentette kereslet 2019 első negyedévében csökkent. A 2019. januártól márciusig terjedő időszakban átlagosan 52:48 arányban állt a fuvarajánlatok száma a raktér ajánlatokkal szemben a fuvarbörzén. Az előző év azonos időszakában ez az arány 54:46 volt.

A magasabb autópályadíjak tompítják a fuvarkínálatot

A teherautók Németországban ez év elejétől fizetendő, magasabb úthasználati díja hatással van a fuvarpiacon a kereslet és kínálat erőviszonyaira. A TIMOCOM 2018 első negyedévéhez képest az idei év első három hónapjában a kínálati oldalon megjelenő szállítási kapacitás 12 százalékos csökkenését mérte. „A magasabb úthasználati díj miatt a többi európai országban működő vállalatoknak már nem olyan vonzó Németországba szállítani“, értelmezi Gburek az aktuális fejleményeket.

Az informatikai vállalat a fuvarpiaci barométerrel negyedévente elemzi a TIMOCOM Smart Logistics System-ébe integrált fuvarbörzén megjelenő kereslet és kínálat alakulását. Több mint 130.000 felhasználójával és naponta akár 750.000 nemzetközi raktér- és fuvar ajánlattal a TIMOCOM az európai közúti áruforgalom legnagyobb rendszerplatformja.

 

További információk a TIMOCOM-ról: www.TIMOCOM.hu.

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel