10.08.2018

Milyen utat tesz meg az asztalunkig a friss zöldség és gyümölcs minden nap?

Milyen kihívásokkal kell szembenéznie a zöldség- és gyümölcs nagykereskedő Germans Barri-nak

(3)

A háztól-házig logisztika az expressz fuvaroknál, mint a zöldség és gyümölcs szállítás már a felrakótól megköveteli a pontosságot és profizmust. A beszállítóknak rugalmasan kell reagálniuk a termelők éppen aktuális akcióira, hiszen van, hogy egy egész teherautó helyett csak egy pár raklap árut szállítanak. Ezen felül pedig a megbízó online szeretné követni a  feladott árut. A magasra tett igények a szállításban éppen úgy megmutatkoznak, mint a termelésben. A spanyol vállalkozás, a Germans Barri nem csak a zöldségeket és gyümölcsöket tárolja a legújabb raktározási- és hűtési technológiákkal, hanem a szállítmányozáshoz kapcsolódó munkafolyamatok optimalizálásában is élen jár.

 

Az ügyfél

Ami 60 évvel ezelőtt egy kicsi kis zöldség- és gyümölcspult volt a barcelonai piacon, az most 2100 m2 és 12 standdal rendelkezik. Az egész területet körülöleli a 7000 m2-es modern raktár ami a két testvér: Luis és Salvador Barri tulajdona, a második generáció, akik vezetik a céget. Itt különböző burgonya-, hagyma- és salátafajtákat továbbá retket, karfiolt, brokkolit, póréhagymát, sárgarépát és paradicsomot válogatnak és csomagolnak a legfejlettebb technológiákkal. Pontosan úgy, ahogyan a megrendelő kívánja.

 

A kihívás

30 %-a a termékeknek a mercabarnai nagy vásárcsarnokba, 20-20 %-a hazai és nemzetközi szupermarketekbe, 10 %-a nagykereskedésekbe és további 20 százaléka kiskereskedésekbe kerül. Az áru nagy része, mint Pl.: yucca-gyökér Dél-Amerikából, gyömbér Kínából vagy az édesburgonya Amerikából import útján kerül hozzájuk. Az összes európai országba exportált termékekkel együtt a Germans Barri összesen 150 millió kg friss árut mozgat évente.

 

"Mi széles termékkínálatot ajánlunk kedvező áron egy kimagasló szolgáltatással, igény esetén logisztikai megoldással együtt. Ügyfeleink egész teherautónyi rakományt vagy akár pár raklapnyi árut rendelhetnek tőlünk. Rugalmasnak kell lennünk mindeközben a hűtött árukra való speciális követelményeket be kell tartsuk. Elvégre mindenki jó minőségű ropogós, húsos gyümölcsöt és zöldséget, a legjobb áron és időzítéssel szeretne vásárolni", mondja Marta Barri, Ramón Barri, a cégalapító lánya és a gazdasági osztály vezetője.

 

A legnagyobb kihívást az jelenti számunkra, hogy a megbízói igények, megrendelések mennyisége, összehangolása folyamatosan változik. "A megrendeléseink és útvonalaink folyamatosan változnak. Ezért is keresünk mindig újabb fuvarozókat. Nagyon sok energiát- és időt veszítettünk azzal, hogy folyamatosan az új fuvarok után kutakodtunk. Körülbelül 2000 kiküldött e-mailből jó esetben, ha 10-20 százalékukra válaszoltak Ez egyáltalán nem vált hasznunkra és sokszor idegesítő is, hogy mindig ezen kellett gondolkodni. A friss árunál folyamatosan az idő szorításában vagyunk, nem beszélve a hűtött áru szállításának technikai követelményeiről", meséli Natalia Echeverry, A German Barri fuvarszervezője.

A megoldás


Egy TimoCom ügyfél kiterjedt átfogó hozzáférésének és gyors válaszának köszönhetően Echevery asszony tervezhetőséget nyer és máris lendületesebben reagál: "Amikor felviszek egy fuvarajánlatot, akkor tudom, hogy 10 percen belül választ fogok kapni egy számomra megfelelő fuvarozótól."

Az egyszerűsített szolgáltatóra keresés is megkönnyíti a mindennapi munkáját egy fuvarszervezőnek: "Több keresést is futtathatok egy időben. A találatok pedig pontosak, köszönhetően a filter funkciónak: típus, térfogat, útvonal alapján.", teszi hozzá Echeverry. Egy következő fontos pont a bizalom, amit a TimoCom-nál alátámaszt a nyomonkövetési megoldás a megbízótól. "Amikor egy szállítmányozóval a TimoCom-on keresztül szerződünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a feladott áru oda is érkezik meg, ahová küldjük. A fuvarozói platformon keresztül kialakítottunk egy megbízható üzleti kapcsolatot partnereinkkel, akikkel azóta is együtt dolgozunk."

A TimoCom fuvarozói platformon  kötött leegyszerűsített, gyorsabb és biztonságosabb megbízásoknak köszönhetően a Germans Barri jobban koncentrálhat a feladatokra és ezzel együtt az egész háztól-házig szolgáltatás minőségének a növelésére is.

További információk a TimoComról: www.timocom.hu

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel