Hírek 31.01.2023
3

Ezek a logisztika jövőjét meghatározó trendek 2023-ban

Kamionok az úton és egy sárga sisakos férfi


Digitalizáció, mesterséges intelligencia és fenntartható megoldások nélkül lassan elképzelhetetlen lesz a logisztika és a fuvarozás.

A Brexit elsősorban Európa, míg a Covid-19 az egész világ gazdaságában jelentett fordulatot. Nem nyugvópontról történt az elmozdulás: a változás addigra már beindult, a két esemény azonban kétségtelenül katalizálta a folyamatokat.

A magas minőségű termékek és a gyors szállítás ma már nem zárják ki egymást, miközben a digitalizáció egyre inkább teret nyer. A logisztikában is ez a jövő, ami bizonyos esetekben ma már a jelen szerves része is egyben. De nemcsak ez alakítja az iparág előttünk álló időszakát.

Felhőalapú szolgáltatások

Miközben a felhőalapú szolgáltatások számos más ágazatban lassan iparági szabvánnyá válnak, hiba lenne figyelmen kívül hagyni a fuvarozásra és logisztikára gyakorolt hatásukat.

Az ilyen szolgáltatások előnyei közé tartozik a biztonságos és hatékony információtárolás és  továbbítás, a belső folyamatok egyszerűsítése, valamint a fokozott pénzügyi ellenőrzés. Mindez időt és kiadásokat takaríthat meg, összességében pedig növelheti a hatékonyságot. 

Digitalizáció és mesterséges intelligencia

Ahogyan már említettük, 2023-ban a digitalizáció lehet a legfontosabb stratégia a logisztikai iparág szereplői számára.

Fontos azonban, hogy a digitalizációt nem szabad összekeverni az automatizálással. Előbbi sokkal inkább az ügyfélélményre helyezi a hangsúlyt: többek között a pillanatok alatt elkészülő értékelésekre, árajánlatok kérésére, online fuvarszervezési megoldásokra és szállítmányok foglalására érdemes gondolni, de szerepe van a digitális platformok, a csomagkövető rendszerek és a telematikai megoldásokban is.

Hosszú távon még ennél is fontosabb lehet az egyre jobban terjedő mesterséges intelligencia (MI) hatékony kihasználása. A MI kezdetben például az ellátási lánc tervezésében segíthet, később azonban az önvezető járművek vezérlésében is fontos szerepe lesz.

Önvezető járművek

Az önvezető járművek fejlesztésének egyik legfontosabb felhajtóereje az állandósult sofőrhiány. Jelenleg ezek a megoldások még messze vannak attól, hogy teljes egészében kiváltsák a humánerőforrást, kezdetben a céljuk elsősorban a feladat megkönnyítése és az együttműködés lehet.

A konvojos platooning módszer során a mesterséges intelligencia alkalmazásával racionalizálhatók az útvonalak, és egyúttal az üzemanyag-fogyasztás, ráadásul mérséklődhetnek a dugók is. Mindezek fényében csak idő kérdése az önvezető szállítójárművek elterjedése az európai utakon.

Adatelemzés

Komoly lépéshátrányba kerülhet versenytársaival szemben, aki nem, vagy alig használ adatelemzést szolgáltatása során. Napjainkban nélkülözhetetlen a feladatok optimalizálásában a rendelkezésre álló adatok feldolgozása és helyes értelmezése, valamint a szükséges következtetések levonása.

Az automatikus adatkinyerési módszerek rendszerezik és szűrik az információkat, hogy releváns tudássá alakítsák azokat. Mindez pedig segítheti többek között a pénzügyi csalások kiszűrését, a kereslet előrejelzését, valamint további iparági összefüggésekre is rávilágíthat. A big data vagy a mesterséges intelligencia alkalmazása ezekben a feladatokban már rövid távon is üzleti előnyt jelenthet.

Fenntarthatóság

A környezettudatosság egyre nagyobb szerepet kap a logisztikában és szállítmányozásban is. Az elektromos járművek használata, az olyan alternatív üzemanyagok, mint például a földgáz, az LNG és a CNG terjedése, az egyre népszerűbbé váló átvételi pontok, valamint a  biológiailag lebomló csomagolóanyagok használata csak néhány intézkedés azok közül, melyeket a vállalatok a hulladékcsökkentés és az energiafogyasztás mérséklése miatt hajtanak végre.

Ugyancsak a tisztább mobilitást segíti elő az európai New Deal bevezetése, mely az üvegházhatást okozó gázok nettó kibocsátásának csökkentését célozza.



Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel