12.09.2016

A logisztika átalakulása

A TimoCom és a felhőszolgáltató CenterDevice a digitalizációról

(2)

A digitális átalakulás megállíthatatlan, de mit jelent ez valójában a vállalkozásoknak, milyen lehetőségeket rejt és milyen kockázatokat hordoz magában? Marcel Frings, a TimoCom szóvivője, valamint Marcel Milbrandt a CenterDevice felhőszolgáltató vezető képviselője közösen vitatják meg a kérdést.

TimoCom: A digitalizáció sokak számára egy olyan téma, amely még nem tűnik kézzel foghatónak. Hogyan magyarázná meg?

 

CenterDevice: A digitalizáció nem mutatható be egyetlen szóval. Már a jelenleg létező formájában is sokkal több, mint a dokumentumok digitális formában történő átvitele, legyen az PDF vagy kép. A digitális változás nem csak egy technológiai előrelépés – megváltoztatja a társadalmat és a gazdaság minden területét a gyakorlatban is. A digitalizáció például hálózat kialakítása, online-vásárlás vagy állandó elérhetőség a privát életben.

 

TimoCom: Milyen nyereséget hordozhat magában elsősorban a kicsi és közepes vállalkozások számára?

CenterDevice: Számos területen papírhoz kötött folyamatok működnek, amelyek a maguk módján szintén hatékonyak. Miért nem változott itt semmi? Első sorban talán az a válasz a kérdésre, hogy a digitalizáció kéz a kézben jár a bizonytalansággal és az ismeretlentől pedig tartunk. Az új folyamatoknak egyszerűbbnek és könnyebbnek kellene lenniük  – nem pedig komplikáltabbnak. Ettől tartani manapság szükségtelen.

TimoCom: Egy blogbejegyzésben említette, hogy Ön nem küld többé e-mail-ben csatolmányt. Miért nem?

CenterDevice: Ennek több oka is van. Például az e-mail-ek méretkorlátozása miatt. Ha esetleg én még el is tudnám küldeni: lehetséges, hogy a címzett nem kapja meg. A fő kritérium azonban a biztonság. Az e-mail váltások titkosítás nélkül zajlanak. Nem tudhatom, hogy az e-mail útnak indult-e, elolvasták-e – és legrosszabb esetben, hogy megváltoztatták-e! A vállalkozásoknak egy biztonságos és egyszerű megoldást kellene találniuk az adatcsere megvalósítására.

 

TimoCom: Apropó adatbiztonság. Természetesen senkinek sem kell adatainak biztonságáról külön gondoskodni. Mi a fő irányvonal ezzel kapcsolatban Németországban?

CenterDevice: A német adatvédelem a legszigorúbbak közé tartozik Európában. A személyes adatok védelme különös fontossággal bír. Amennyiben valaki egy felhő-adattárolási szolgáltatást használ az üzleti életben a dokumentumok cseréjére, majdnem minden esetben a Szövetségi Adatvédelmi Törvény 11-es paragrafusának adatfeldolgozással kapcsolatos rendelete vonatkozik rá. Egy felhőszolgáltató éppen ezért megállapodást köt az ügyfeleivel az adatfeldolgozással kapcsolatban.

TimoCom: Mire ügyel vállalkozásuk a biztonsággal kapcsolatban és mi a különbség a CenterDevice és a többi felhő-szolgáltató cég között?

CenterDevice: Ami a mi vállalkozásunkat megkülönbözteti a többitől, a megbízható bánásmód ügyfeleink adataival és dokumentumaival kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban van egy egészen különleges titkosítási technikánk. A CenterDevice adatközpontja Németországban található, ez biztosítja, hogy a szigorú német Adatvédelmi Törvény irányelvei vonatkoznak a cégre. Ez a mi stratégiai irányelvünk és kitartunk emellett. Cégünk egyike az első üzleti felhőszolgáltatást kínáló vállalkozásoknak, akiknek a Szövetségi Hivatal adatvédelmi információval kapcsolatos tanúsítványát kiadták és valószínűsíthetően a CenterDevice ebben az évben megszerzi a  BSI-tanúsítványt is.

 


 

TimoCom: Hogy néz ki a jövőképe a digitalizációval kapcsolatban?

CenterDevice: A digitalizáció témájában tehát nincsen visszaút, a kellős közepén vagyunk. Minden olyan vállalkozásnak, amelyet a digitalizáció témaköre foglalkoztat, azt javasoljuk, hogy legyenek nyitottak és vegyék észre a lehetőségeket – mert „aki nem halad a korral, afelett eljár az idő!“

 

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel