18.09.2017

Logisztika szakos hallgatók mindig naprakészek a TimoCom segítségével

Európa legnagyobb fuvarozói platformja támogatja az utánpótlást a litván logisztikai ágazatban

(1)

A gyakorlatban megszerzett tudás az egyik legértékesebb dolog, amit egy diáknak a pályakezdéskor a kezébe adhatunk. Így van ez az összetett szállítmányozási- és logisztikai szakmában is, amikor az elméleti tudás nem mindig elég a munka világában való előrelépéshez. Ezt a problémát három főiskola is felismerte Litvániában, Vilniusban, és ezért együttműködnek a TimoCom-mal, Európa legnagyobb fuvarozói platformjával.

A fuvarozási és logisztikai szakma utánpótlásának biztosítására a TimoCom különleges, az iparág szempontjából meghatározó workshopokat dolgozott ki. Az IT-szolgáltató a tanulók és egyetemi hallgatók rendelkezésére bocsátja a fuvarozói platform különleges demóverzióját. A TimoCom trénereinek vezetésével ezen gyakorolják a fuvarmegbízások lebonyolítását – gyakorlatias és valósághű módon. Az ilyen tanfolyamok jelentőségét a leendő logisztikai szakemberek számára Dr. Jūratė Butvilienė, a vilniusi gazdasági és ipari főiskola (Vilniaus verslo kolegija) tanulmányi koordinátora, tanára és vezetője is megerősíti: „A gyakorlati folyamatok biztos kezelése az a rész, amely jelentős mértékben meg fogja könnyíteni tanulóink számára a belépést a munka világába. Oktatási intézményként főleg az elméleti tudást tudjuk a kezükbe adni.” A munka világára való felkészítésben a gyakorlati és elméleti tudás mellett azonban az aktuális iparág know-how-jának elsajátítása is lényeges. „A TimoCom-mal közös workshopok-on tanulóink megtanulják, hogyan fejlődik a digitalizáció hatására a szakma és a fuvarozói platform. Ezzel jelentős tudáselőnyre tesznek szert más pályakezdőkkel szemben”, folytatja Butvilienė.

 

A gyakorlatorientált tudás összefoglalására a a vilniusi főiskola nemzetközi ipari tanszékével közösen (Vilniaus kolegija, Tarptautinio verslo katedra) tájékoztató kiadványt állított össze: „Elsősorban a fuvarbörzékről és fuvarozói platformokról szóló anyagok a tankönyvekben gyakran elavultak vagy nem elég részletesek. Nem is csoda, hiszen nagyon gyorsan fejlődik ez a szakma. A TimoCom támogatásával be tudtuk tölteni ezt az űrt, és korszerű anyagot tudunk a tanulók rendelkezésére bocsátani”,mondja Dr. Vytautas Sarnauskas.

 

Meghatározó tanúsítvány

A tanulók, főiskolai hallgatók az átfogó képzés mellett a workshop befejezése után a TimoCom által kiállított tanúsítványt is kapnak. Ezt a későbbiekben állásra pályázva mellékelhetik személyes portfóliójukhoz, és kiemelhetik gyakorlatban szerzett tudásukat. A legtöbbjük számára azonban van a tanúsítványnak egy sokkal mélyebb jelentése is, árulja el Jolanta Turbienė, a vilniusi műszaki és formatervezési főiskola szállítás-menedzsment tanszékének munkatársa (Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija Transporto vadybos katedra): „A tanúsítvány sok tanulónknak ad önbizalmat.” 

 

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel