04.06.2018

Sofőrhiány után raktárhiány? "Nem lesz így", mondja Gunnar Gburek a TimoCom szóvivője

A raktárakat keresők egyre gyakrabban panaszkodnak arra, hogy egyre szűkösebb a hely.

TIMOCOM - Gunnar Gburek

A raktárakat keresők egyre gyakrabban panaszkodnak arra, hogy egyre szűkösebb a hely. Viszont az újonnan megépült logisztikai központok az utóbbi években kimagasló számban épültek a Német Statisztikai Hivatal számadatai alapján. Akkor hogyan lehetséges ez az ellentmondás a több raktárközpont és kevés raktárhelyiség között? Valamint miért nem használják ki a rendelkezésre álló raktárakat optimálisan a legtöbb esetben? Gunnar Gburek, a TimoCom szóvivője, megpróbál válaszokat keresni és ötletekkel szolgálni, hogy miként mehetne jobban a szabad helyekkel való üzletelés. 

Sofőrhiány után raktárhiány? "Nem lesz így", mondja Gunnar Gburek a TimoCom szóvivője

Megosztás itt:

1. A rövidtávú raktárbérlések előnyeit még mindig nem ismerik

A logisztikai szolgáltatók eddig is kötöttek hosszútávú szerződéseket raktárak bérlésére, hogy a fix költségeket kézben tarthassák és előre tudjanak tervezni. Viszont rövidtávú bérletre is van igény az ügyfelek körében. A piaci változások és az ezzel járó kevésbé tervezhető termelésmaximálás egyre nagyobb flexibilitást kíván.  Így előfordulhat, hogy az ügyfélnek kevesebb árumennyiségre van szüksége, mint az előzőekben megrendelt vagy az árut egy másik időpontban és egy másik lerakóra kell szállítani. Egy rövidtávú raktárbérlés lenne a legjobb köztes megoldás, 

viszont sok raktár üzemeltetőnek vannak ezzel nehézségei. A rövid határidő magas átépítési költségekkel is jár, ami pénzügyileg nem gazdaságos, ha pl.: a rekeszek nem passzolnak a polcok méretéhez. Így egy rövidtávú bérlésnél a legtöbb esetben szóba sem jön, hogy a rendelkezésre álló polcok optimálisan ki legyenek használva. Egy pár hetes bérlésnél leginkább a tömbtárolás jöhet szóba. A piac számára vonzó a rövidtávú raktározás, mert ugyanúgy mint a fuvarozásnál egy plusz rakomány még magasabb nyereséget eredményez. A logisztikai szolgáltatók a raktárbörze segítségével új üzleti kapcsolatokat köthetnek és ezzel a saját üzleti területüket bővíthetik.

 

2. A periférián lévő raktárakat nem használják ki

A  gyártó és kereskedő cégek az áruikat leginkább egy nagy központi raktárból adják ki, hogy az adminisztrációs költségeiket alacsonyan tartsák.  Különösképpen a termelés maximalizálásánál veszíthetnek sok lehetőséget és időt. A periférián lévő raktárak lehetőségei: egy raktárbörze segítségével a raktározott áru, mint pl. csokimikulások máris abba a régióba kerülhetnek, ahonnét szétosztásra kerülnek majd. Így megspórolhatjuk a hosszabb szállítási időt ami a raktérhiány időszakában drága és szűkös tud lenni. A szezonkezdéskor a cégek ezáltal sokkal rugalmasabbak és gyorsabbak lehetnek, hiszen az áru már raktározva van az elosztóközpontok közelében.

3. A közbenső raktározás alig ismert

A fuvarozók sokszor kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy állni kényszerülnek az árujukkal és eszükbe sem jut a rakományt egy rövidtávra kibérelt raktárhelyiségben elraktározni. Így órákat vagy akár napokat is várnak, mire az árukiadás ismét kinyit. Eközben temérdeknyi értékes idő vész kárba, amiből ők nem profitálnak, sőt a következő bevállalt fuvar kárára megy. Ezt az állapotot az előnyükre tudják kovácsolni - a raktárbörze segítségével. A börzén megkeresheti a környéken levő raktározási lehetőségeket és raktárszolgáltatókat, ahol az árut rövid távon el tudja helyezni. Az ideális esetben a szolgáltató a legközelebbi időpontban ki is szállítja az ügyfélnek, így a kapcsolt árufuvarozás létre is jön. A sofőrhiányos időkben nagy luxus egy sofőrt meghatározhatatlan időre "leparkoltatni".

 

4. Hiányos belső információáramlás

Ha a rendelkezésre álló raktárhelyekről nincs azonnal tudomásuk a saját cég munkatársainak, nem is lesznek használva. Nagy logisztikai cégek- és egyesületek ezt a felmerülő problémát zárt felhasználói csoportokon keresztül oldják meg. Itt a szabad raktárkapacitások máris láthatóak és a partner egy, esetleg több raktárfunkciót is fel tud ajánlani és azt rendelkezésre bocsájtani. Ez növeli a versenyképességet és csökkenti a felmerülő költségeket. Abban az esetben, ha egy interfész segítségével a raktárbörzét a raktárkezeléssel automatizáljuk, akár egész Európa szabad raktárhelyeit is láthatjuk egy kattintás után. Az értékesítő munkatársak online láthatják, hogy pontosan mennyi szabad hely áll rendelkezésre és ezeket gyorsan és egyszerűen továbbárusíthatják.

 

A raktározásban a jövő: szabad helyek egy digitális térképen

A jövőben elképzelhetővé válik, hogy az ismert raktározási pontokat megjelenítik egy térképen, ahol valós időben tudunk majd tájékozódni a szabad felületekről. Ahhoz, hogy az ipari ingatlanértékesítés még hatékonyabb legyen a jövőre nézve a raktárkapacitások értékesítésénél a konkrét darabszámot, időtartamot, sajátosságot (Pl.: szárazáru- vagy hűtött áru tárolás, tömbtárolás, automatizált vagy targoncás) is fel kéne tüntetni. Csak így kaphatnak az ajánlatkérők egy tiszta képet az összes elérhető kapacitásról és mint egy fuvarbörzénél megszűrve megtalálják a pontos helyiséget, amire igazán szükségük van.

 

További információk a TimoComról: www.timocom.hu.

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel