30.03.2020

Koronavírus: hogyan küzdhetik le a gyártók és a kereskedelmi vállalatok a raktérhiányt

a koronavírus hatással van az európai fuvarozási kapacitásra: nő az európai rakterek és áruk iránti kereslet.

Koronavírus

A koronavírus egyre nagyobb hatással van az európai közúti fuvarozásra. A TIMOCOM fuvarozástechnológiai vállalat fuvarpiaci barométere jelenleg erős növekedést jelez a nemzetközi fuvarajánlatok tekintetében.A tartós élelmiszerek és fogyasztási cikkek iránt jelenleg megnövekedett kereslet miatt a szokásosnál nagyobb igény van a nemzetközi fuvarozásra. Ehhez hozzájárulnak a közelgő húsvéti ünnepek, ami még tovább élezheti a helyzetet. Az ipari gyártóknak és a kereskedelmi vállalatoknak már most fel kell készülniük a raktérkapacitás hiányára.

A biztonságos üzletmenet érdekében már most, előre érdemes a lehető leginkább diverzifikált szállítási és ellátási csatornákat kialakítani. A különféle megoldási lehetőségekkel elkerülhető a szállítási kapacitáshiány.

Megosztás itt:

A logisztikai ágazatban a csúcsidőszakokban már így is évek óta hiány van a közúti áruszállításban dolgozó gépjárművezetőkből. A koronavírus hatásai pedig tovább fokozzák ezt a hiányt. Ugyanez derül ki a TIMOCOM fuvarpiaci barométer adataiból is:Összességében idén januárban és februárban egész Európában növekedés volt megfigyelhető a fuvarajánlatok tekintetében. 2019 januárjához képest 9 százalékkal nőtt a kereslet. 2020 februárjában ez az érték tovább növekedett, olyannyira, hogy ekkor 13 százalékkal több fuvart rögzítettek a TIMOCOM Smart Logistics Systemében, mint 2019 ugyanezen időszakában.Ha az eddig Európában leginkább érintett országot, Olaszországot vizsgáljuk, igazolódik a koronavírus hatása miatt kialakuló trend: 2020 januárjában összesen 11 százalékkal több olaszországi (fel- és) lerakóhelyet érintő fuvart rögzítettek a rendszerben, mint tavaly ugyanebben a hónapban. 2020 februárjában még tovább nőtt az érték, azaz 34 százalékkal több fuvartendert rögzítettek olaszországi (átvétellel vagy) célállomással, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Március első heteiben folytatódik ugyanez a tendencia: több napon már most jelentősen nagyobb a fuvarok gyakorisága 2019 márciusához képest: a közúti áruszállításból származó, Olaszországba irányuló import a hónap első tíz napján 24 százalékkal, míg az export 8 százalékkal nőtt az előző év ugyanezen időszakához képest.Ennek egy másik oka az IT- és adatspecialista TIMOCOM szerint az, hogy a Kínából egyelőre kimaradó áruszállítmányok növelik az európai termékek iránti keresletet. Ezenkívül a kereskedők arra ösztönzik pl. élelmiszer-beszállítókat, hogy nagyobb mennyiségű készletet tartsanak rendelkezésre élelmiszerekből és tartós fogyasztási cikkekből. Bajorországban és Észak-Rajna-Vesztfáliában ezért átmenetileg lazítottak a tehergépkocsikra érvényes vasárnapi közlekedési tilalmon, hogy elkerüljék a koronavírus terjedésének következményeként jelentkező ellátási kapacitáshiányt és áruhiányt. Ezt az intézkedést egész Németországra kiterjesztik.
Ha ez a trend folytatódik, az ünnepek és a rövidebb munkahét miatt a 15. és a 16. naptári héten még tovább fog növekedni a raktér iránti kereslet.Az üzletmenetet diverzifikált szállítási és ellátási csatornák biztosítják
Mit tegyenek az ipari és kereskedelmi vállalatok a jelenlegi helyzetben?Az első lépés, hogy tartsák fenn a teljes értékteremtési folyamatban, a szállítási lánc különböző szintjein az egyértelműséget és az átláthatóságot. A következő szempontokat kell figyelembe venni: Milyen anyagokra, nyersanyagokra, alkatrészekre van szükség az egyes termékekhez, és milyen mennyiségben? Hány ügyfél érintett, és kik ők? Mely beszállítók részesei a folyamatnak, és mennyiben érintettek a kapacitáshiányban? Jelenleg milyen alternatívák állnak rendelkezésre?A biztonságos üzletmenet érdekében már most, előre érdemes a lehető leginkább diverzifikált szállítási és ellátási csatornákat kialakítani. A különféle megoldási lehetőségekkel elkerülhető a szállítási kapacitáshiány. A logisztikai munkatársaknak ezért proaktív módon kell reagálniuk a jelenlegi változásokra, azonosítaniuk kell a szállítási láncukat érintő esetleges hatásokat, hogy szükség esetén gyorsan alternatívákat tudjanak alkalmazni.Ebben lehet segítségükre a TIMOCOM Smart Logistics Systeme. Ha például a szokásos szállítmányozójuknak nincs több szállítási kapacitása, a vállalatok a raktér Smart App segítségével a rendszerben található 43.000 ellenőrzött vállalat közül csupán néhány kattintással megbízható partnert találhatnak az azonnali piacon. A rendszerben naponta több mint 130.000 felhasználó mintegy 750.000 nemzetközi fuvar- és raktérajánlatot generál.
A TIMOCOM vállalatról és a Smart Logistics Systemről a timocom.hu címen talál részletes információt.
Kép forrása: ©stock.adobe.com_WavebreakmediaMicro

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel