17.07.2020

TIMOCOM fuvarpiaci barométer: a koronavírus drasztikus visszaesést okoz

Vége a fuvarokban gazdag hónapoknak – június óta ismét szünet érzékelhető

TIMOCOM fuvarpiaci barométer
A járvány miatt még az általában fuvarokban gazdagabb április és május hónapban is jelentős visszaesést tapasztaltak Európa-szerte a fuvarozási szolgáltatások tekintetében. „A fuvarpiaci barométer 2020 második negyedévében 45 százalékos visszaesést mutat az előző év azonos időszakához képest.” – jelentett ki Gunnar Gburek, a TIMOCOM szóvivője. A németországi belföldi fuvarozás vonatkozásában az idei év második negyedében még nagyobb volt a visszaesés.

A koronavírus drasztikus visszaesést okozott a fuvarok tekintetében, júniustól azonban ismét növekedni kezdett a fuvarok száma

Megosztás itt:

A koronavírus okozta sokkot kisebb fellélegzés követi

A Németországon belüli fuvarok a teljes negyedévben jelentős, 49 százalékos mínusszal zártak az előző évhez képest. Részletes bontásban a koronavírus miatti fuvarszám-visszesés áprilisban 67 százalék volt az előző évihez képest. Májusban (-53 százalék) és júniusban (-23 százalék) azonban a fokozatosan elindultak az értékek az előző évi szint felé.

Ez megfelel az összeurópai trendnek. Júniusban a fuvarpiaci barométerben vizsgált 44 európai országban 69 százalékkal több fuvarra került sor, mint májusban. 2020 júniusában az előző év azonos hónapjához képest már csak 17 százalékos volt a különbség. „Mindenképpen alaposan figyelnünk kell a járvány további alakulását. Az általunk gyűjtött júniusi adatok azonban reménykedésre adnak okot a tekintetben, hogy a logisztika túllendült a mélypontot.” – véli a TIMOCOM szóvivője.

A logisztika a lezárások idején

Különösen az egyes országokat elemezve derül ki, hogy mennyire szorosan is kapcsolódnak össze a fuvarpiaci barométer számadatai a koronavírus hatásaival és az amiatt hozott politikai intézkedésekkel.

A Németországból Franciaországba irányuló fuvarajánlatok száma áprilisban 84 százalékkal, májusban további 67 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. Május közepén Franciaország lazított a szigorú kijárási tilalmon, így júniusban aránytalanul megugrott a kereslet is, sőt, 16 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Részben azonos a kép Ausztriában is, amely júniusban újra megnyitotta a Németországgal szomszédos határát. Itt a Németországból szállítandó fuvarokra vonatkozó ajánlatok száma áprilisban 70 százalékkal, májusban pedig 59 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjaihoz képest. Az azt követő hónapban azonban már csak 18 százalékos volt a csökkenés 2019 júniusához viszonyítva.

A Németországból Lengyelországba irányuló fuvarok mennyisége 2020 áprilisában 2019 áprilisához képest feleződött (-53 százalék). Júniusban, a negyedév végén azonban hirtelen, 96 százalékos növekedést figyeltek meg az előző év júniusához viszonyítva.

„A németországi exportok esetében idén áprilisban példátlan visszaesés következett be. Fuvarpiaci barométerünk egyértelműen jelzi, hogy ez rendkívüli mértékben érintette a közúti fuvarozást. Azt, hogy a jelenlegi növekvő tendencia mennyire lesz tartós, senki nem tudja megjósolni. A jelenlegi fejlődést tekintve azonban az ágazat bizakodóbban tekinthet az év második felére.” – tette hozzá Gunnar GburekA TIMOCOM fuvarozástechnológiai vállalat 2009 óta elemzi a fuvarpiaci barométerrel a Smart Logistics Systemébe integrált fuvarbörzében megjelenő kereslet és kínálat alakulását 44 európai országban. Naponta több mint 130 000 felhasználó mintegy 750 000 nemzetközi fuvar- és raktérajánlatot generál. A rendszer intelligens, biztonságos és egyszerű megoldásokkal segíti a TIMOCOM több mint 43.000 ügyfelét logisztikai céljaik elérésében.

A következő oldalon talál további információkat a TIMOCOM vállalatról: www.timocom.hu.

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel